• Dr. Aslı Eralp
  • 14 Haziran,2014
  • Botoks, Aşırı Terleme, Migren Tedavisi

Botoks Nedir?

Botoks, Clostridium botulinum isimli bir bakteriden elde edilen, kasları gevşetmek amacıyla kullanılan bir ilaçtır. Konservelerin hava almasıyla oluşur. Zehirlenmelere neden olur. Temelde bakterinin kendini korumak için salgıladığı maddedir. Bu ilaç 20 yılı aşkın bir süredir tıbbın değişik dallarında kas kasılmalarını rahatlatmak amacıyla kullanılmaktadır.


Botoks Nasıl Etki Eder?

Yüz hareketlerini yapmamızı sağlayan kaslar, üzerlerindeki deriye bağlıdırlar. Yıllar süren mimikler sonucu, kaslar deride gözle görülür çizgiler ve kırışıklıklar oluştururlar.Kasa hareketi yaptıran sinir uçlarından kaslara geçen asetil kolin adlı kimyasaldır. botoks maddesi hareketleri kısıtlanmak istenen kas grubu bölgesine enjekte edilir. Sinir uçlarına yerleşen madde asetil kolinin tutularak kaslara geçmesini engeller ve kas hareketini belirli bir süre için sınırlar. Hareketi kısıtlanan kaslar gevşer bu bölgedeki kırışıklıklar kısa süre içinde kaybolur, daha huzurlu ve daha genç görünüm ortaya çıkar.

Botoks yapılan bir alın daha düz, kırışıksız gözükür. Kaşlar daha az hareket eder ve kaş çatmak zorlaşır. Üçüncü aydan sonra bu etki azalır ve kaslar altıncı aya doğru yavaş yavaş eski hareketlerine dönerler. Tekrarlayan uygulamalar sonucu zaman içinde giderek daha uzun süreli etkiye sahip olarak botoks özellikle yüzün üst kısmındaki yaşlanmayı ciddi şekilde yavaşlatır. Aynı zamanda spastik çocukların kas dengesizliğinin düzenlenmesinde,erişkinlerde görülen boyun kasılmaları ve boyundan kaynaklı baş ağrılarında kullanılmaktadır.


Hangi Kırışıklara Uygulanabilir?

Tedavi için en uygun bölgeler;

  • Alın kırışıklıkları,
  • Göz çevresi,
  • Kaşların arası,
  • Ayrıca boyun çizgileri, burun kenarlarındaki kırışıklıklar, burun ucu kaldırma, üst dudaktaki ince ve yüzeysel kırışıklıklar(sigara izleri), çene bölgesi kırışıklıklarında da kullanılır.
  • Ayrıca aşırı terlemeye karşı, el içleri, ayaklar ve koltuk altlarına uygulanır.


Etkisi Ne Kadar Sürer?

Botoks'un etkisi ortalama 4- 6 aydır, Daha kuvvetli yüz kaslarına sahip olan hastalarda (erkekler gibi) veya yüz kaslarını daha fazla kullanan, çok mimikli kişilerde tedavinin daha sık aralıklarla uygulanması gerekebilir. Genellikle, botoks enjeksiyonları sonucu yüz kasları fazla hareket etmemek konusunda adeta eğitilirler.


Yan Etkileri Var Mıdır?

botoks enjeksiyonlarının yan etkisi yok denecek kadar az ve geçicidir. Hafif bir baş ağrısı, birkaç günde iyileşen ve makyajla kapatılabilien morarma olabilir. Hatalı uygulamaya bağlı olarak botoks ilacı, göz kapağına yakın bir noktaya doğru kayarsa, üst göz kapağının geçici olarak aşağıya sarkması gibi bir durum ortaya çıkabilir. Ancak bu çok nadir olarak görülen bir yan etkidir.

Botoks ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için www.ankarabotoks.net sitesini ziyaret ediniz.