Botoks Nedir?
Botoks kırışıklık gidermede yıllardır kullanılan bir yöntemdir. Asıl maddesi clostridium botulinum olan bakteri tarafından üretilen bir çeşit toksindir. Bu toksin enjekte edildiği bölgedeki kasların sinirlerden sinyal almasını engellemektedir. Bu nedenle kaslar gevşer ve kırışıklıklar azalır. Botoks yöntemi ile kırışıklık ve deride ki çizgiler geçici süreyle yok edilir.
Botoks Kalıcı mı?
Botoks tedavisinin etki süresi yaklaşık 4-6 ay civarındadır. Sağlıklı bir ortamda yapılan botoksun 2. günden itibaren başlayan etkisi 8 aya kadar da sürebilmektedir. Etki süresi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Etki süresini yaş ve uygulanan bölgenin durumu etkiler. Bu süre bittikten sonra botoks etkisi son bulacaktır. Çünkü kaslara enjekte edilen toksin maddenin etkisi sonsuza kadar sürmemektedir bu da uygulamayı tekrarlamamanız halinde kırışıklıkların yeniden açığa çıkmasına neden olacaktır tabi bu kırışıklıklar eskiye göre çok daha az şekilde görülecektir.
Botoksu Kimler Yaptırabilir?
Hamile ve emziren kadınlar dışında herkes botoks işlemi yaptırabilir.
Hangi Bölgelere Botoks Uygulanır?
Çok uzun sürmeyen botoks işlemi, kazayağı, alın, kaş kaldırmak için ayrıca terlemeyi önlemek gibi de bir çok alanda kullanılmaktadır. Güneşe bağlı olarak oluşan deformasyon ve kırışıklıklarda pek etkili olduğu söylenemez. Uygulama süresi 10 ile 15 dakika arasında değişmektedir.
Botoks Ağrılı Bir İşlem mi?
İşlem sonrası herhangi bir acı veya sızı hissedilmez. Hastalar uygulama sonrası hemen gündelik hayatına devam edebilmektedir. Botoksun tam etkisi 5 ile 7 gün arasında tamam anlamıyla görülmektedir. Botoks, kırışıklardan kurtulmanın ve böylece genç görünmenin de en acısız yoludur diyebiliriz. Herhangi bir cerrahi işlem gerektirmeden, küçük iğneler yardımıyla yalnızca işlem gerektiren kaslara ve düşük dozda uygulanmaktadır.
Tabii botoksun tam olarak etkisini görebilmek için kişinin de alması gereken önlemler var. Örneğin botoks öncesinde yaklaşık 1 hafta alkol ve sigaradan uzak durmak önem arz etmektedir.
Botoksun Yan Etkileri Var mı?
Botoksun küçük de olsa bazı yan etkileri de olabilmektedir. Sonuçta botoksun ana maddesi toksik bir yapıdır. Bundan dolayı da vücuda bir takım yan etkileri olması anormal bir durum değildir. Ancak bir çok estetik ameliyatta olduğu gibi botoksun da deneyimli ve güvenilir bir doktor tarafından gerçekleştirilmesi oluşabilecek riskler de en düşük seviyede tutacaktır. Bilinen en yaygın yan etkiler ise enjeksiyon yapılan bölgede oluşan şişlikler ve yine aynı bölgedeki yara izleridir. Bunların yanında operasyonun ardından görülen baş ağrısı ve grip benzeri halsizlik, öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı gibi belirtiler de olabilir. Ayrıca sersemlik hissi, uyuşukluk ve yorgunluk da görülebilir. Botoksu alanında bilgili kişilere yaptırmamanız sonucunda göz kapaklarının düşmesi, kaşların eğrileşmesi, gülüşte şekil bozuklukları ve gözde kuruluk yada fazla sulanma açığa çıkabilecek bazı sorunlardır.
Botoksun Zararları Var mı?
Botulinum maddesi yüzünden çok sık rastlanan durumlar olmasa da oluşan bazı botoks zararları da vardır. Botoks esnasında kaslara uygulanan botulinum nadiren vücudun diğer bölgelerine de sıçrama riski vardır. Bu sıçrama sonucunda bir tür gıda zehirlenmesi söz konusu olabilmektedir. Bu zehirlenme durumunda vücutta oluşabilecek kas zayıflığı, görme problemi, nefes almada zorluk, idrar tutamama, gözlerde kabuklanma, düzensiz kalp atışı, deride dökülme ve kaşıntı gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu belirtileri hissetmeniz durumunda hemen bir doktora danışmanız gerekmektedir. Bu belirtiler botoks sonrasında birkaç gün içinde oluşabileceği gibi haftalar sonra da kendini gösterebilmektedir. Botoksu doktorunuzun öneri ve kontrolü altında yaptırırsanız botoksun riskleri de en aza iner.
Halkımızca yanlış bilinen durumlardan olan yüzdeki ifadesizlik yada felç durumları büyük bir soru işareti oluşturmaktadır. Ancak botoks uygulaması yapıldığında ifade kaybolmaz, tam tersi gereksiz mimik ve kırışıklıklardan kurtulursunuz. Uygulanan botoks katı ise kasları çok az oynatabilirsiniz, bu durum bir süre sonra azalacaktır. Bu durum belli bir hasta grubu tarafından özellikle tercih edilirken, bazı hastalar ise doğal uygulamaları tercih etmektedir. Felç olmak konusuna değinmek gerekirse botoksun etkisi kalıcı değildir, ortalama 5-7 ay arası kalıcıklık göstermektedir. Kalıcı bir etkiden söz etmek mümkün değildir.
Botoks Çeşitleri Nelerdir?
Botoks uygulamalarının birden fazla çeşidi vardır. Bunlara baby botoksu, minimal botoksu ve önleyici botoksu örnek verebiliriz.
Baby botoks yüzün donuk durmasını engelleyen, cilt kırışıklıkları tedavisinde kullanılan ve mimik hareketlerini engellemeden yüzün doğal ifadesini koruyan bir botoks tekniğidir. Düşük dozda enjeksiyon yapılarak uygulanan bir yöntemdir. Bu sayede cildin kırışmasının önüne geçilir ve mimiklerde sorun yaşanmaz tercih edilmesinin en önemli nedeni de budur. Baby botoks tekniğinde diğer botoks uygulamalarında olduğu gibi risk yoktur ve herhangi bir morluk yada yara izi söz konusu değildir. Botoks uygulaması yapılmadan önce alerjik testlerin yapılması önerilmektedir. Baby botoks uygulaması ortalama olarak 15 dakika sürmektedir. Diğer botoks uygulamalarında olduğu gibi baby botoks uygulamasında da etkiyi tam anlamıyla görebilmek için 1 – 2 gün beklenilmelidir. Uygulanacak doz kişiden kişiye değişiklik gösterecektir. Baby botoks işleminin 6 ayda bir tekrarlanması gerekmektedir.
Minimal botoksun amacı aşırı mimik kullanan bireylerde oluşan cildin kırışması ve ciltteki kırışıklıkları gidermek amacıyla uygulanan bir botoks yöntemidir. Minimal botoks aynı zamanda terleme tedavisinde de kullanılabilen bir botoks çeşididir. Minimal botoksun yüzde uygulanan bölgeye doğru dozun uygulanması çok önemlidir. Bu botoksu yaptıracak kişiye özel botoks ürünü hazırlanmalıdır. Bu botoks türünün amacı da kişiye özel olmasıdır zaten. Bu ürünün hazırlanması esnasında kişinin yaşı, mimikleri ve cilt yapısı esas alınmalıdır. Minimal botoks yaptıran bireylerin yüz kaslarının hareketleri hafif düzeyde kısıtlanır. Yaklaşık 15 dakika süren bu işlemdir. Etkisini 1 – 2 gün içerisinde gösterir. Botoks uygulamalarinin etki süresi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Minimal botoksun etki süresi de 4 ile 6 ay arasında değişmektedir. Tekrarlanması gereken bir tedavidir.
Önleyici botoks ise günümüzde daha çok genç bireylerin yaptırdığı bir tedavi türüdür. Önleyici botoksun amacı cildi yaşlanmaya karşı korumaya almaktır. Erken yaşta yaptırılan bu işlem kırışıklığı önlemek adına büyük önem taşır. Genç yaşta önleyici botoks yaptıran bireyler ileriki yaşlarında pürüzsüz bir cilde sahip olacaklardır. Önleyici botoksun en güzel ve sıklıkla kullanılmasına sebep olan özelliklerinden biri minimum dozda uygulanması ve herhangi bir mimik kaybına neden olmamasıdır. Önleyici botoks uygulamasını Hollywood yıldızları da sıklıkla tercih etmektedirler.
Botoks Fiyatları Neye Göre Değişiyor?
Botoksun fiyatlandırmasına gelecek olursak pahalı bir ilaç olduğunu belirtmek gerekir. Bunun yanı sıra doğru ve doğal uygulama için özel bir uzmanlık olması gerekmektedir, uygulanan klinik ve kliniğin mevkisi ücrette değişikliğe neden olabilir. Botoks uygulanacak bölgeye ve kullanılan ilaç miktarına göre de botoks fiyatlarında değişiklik olabilmektedir. Örneğin kaş arası botoks uygulaması fiyatı ile kaş arası göz çevresi botoks fiyatı farklılık gösterecektir. Kırışıklık tedavisinde kullanılan botoks ile terleme tedavisinde kullanılan botoks aynıdır ama farklı seviyelerde sulandırılırlar, bu nedenle de ücretleri farklıdır.
Botoks hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.ankarabotoks.net sitesini
ziyaret ediniz.