İplerle Gençleşme
Özellikle 40?lı yaşlardan sonra yüzümüzdeki yaşlanmaya bağlı değişiklikleri daha net hissetmeye başlamaktayız. Bu yaşlardan sonra kollajen yıkımı hızlanmakta ve bağ dokusu sıkılığını kaybetmektedir. Dolayısıyla hem üst yüzey kırışıklıklarını önlemek hem de yüz ovalini toparlamak için farklı yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Unutmamamız gereken kırışıklıklar iyice oturduktan ve yüz sarkması iyice arttıktan sonra oluşmuş harabiyeti gidermek ancak ameliyatlarla mümkün olmaktadır. Buna meydan vermemek için erken yaşta önlemlerin alınması gerekmektedir. Günümüzde Amerika ve Avrupa?da kişiler 30?lu yaşlardan itibaren her 6 ayda bir dermatologlarını ziyaret ederek cilt yaşlanmasını önleyici tedavilerini yaptırmaktadırlar.
İplerle gençleşme ya da halk arasında örümcek ağı olarak bilinen yöntem vücutta 6 ay içinde eriyen özel iplerin cilt altına ameliyatsız yerleştirilmesiyle uygulanmaktadır. Çok ince iğneler sayesinde yerleştirilen bu ipler hem bağ dokusunu sıkılaştırmakta yani kırışıklıkları azaltmakta hem de yüz ovalini toparlamaktadır. 6 ay içinde eriyen bu ipler çevrelerinde geliştirdikleri yoğun kollajen bantları sayesinde etkilerini 1,5 yıl kadar sürdürmektedirler.
İpler; düz, sarmallı, çift sarmallı, kaldıraç ve altın içeriği olacak şekilde farklı formlara sahiptirler. Altın içeren iplerin özelliği daha geç erimeleridir. Her ipin farklı maliyeti vardır. En ucuzu düz olanlardır. 1-2 sene öncesine kadar sadece düz ipleri kullanıyorduk. Ancak tek başına düz iplerin ihtiyacı karşılamadığı görüldüğünden diğer ip çeşitleri de geliştirilip doktorların hizmetine sunuldu.
İp tedavisi yapılmadan önce mutlaka kişi doktoru tarafından değerlendirilmelidir. Yüzün hangi bölümüne hangi tip ipin ve kaç adet konulacağı belirlenmelidir. Piyasada hastanın yüzünü bile görmeden ip uygulama fiyatı veren kişiler ne yazık ki mevcuttur. Ancak sonrasında maduriyetler olabilmektedir.
İp uygulaması ortalama anestezi ile birlikte 1,5-2 saat süren bir işlemdir. Lokal anesteziyle uygulanmaktadır. Hasta uygulama esnasında fazla acı hissetmemektedir.
İp uygulaması sonrasında en çok yaşanacak sıkıntı morluk ve ödemdir. İpler iğneler aracılığı ile yerleştirildiğinden bu durum kaçınılmazdır. İşlem sonrası ödem ve morluk giderici kremler ve bol bol buz uygulanması önemlidir. Kişide uçuk çıkarma hikayesi varsa önlem alınmalıdır.
Yüz ovalini toparlamada iplerle uygulama öncesinde yapılacak fokuslu ultrason, alınacak etkiyi 2 katına çıkarmaktadır. Dinamik yani mimik kırışıklıkları mutlaka botoks ile desteklenmelidir.Yağ dokusu kaybı olanlara dolgu uygulaması gereklidir. Hiçbir şey tek başına mucize yaratamaz. Kombine uygulamalar her zaman daha iyi sonuçlar getirecektir.