Sağlıklı Beslenmenin Temel Kuralları
Sağlıklı ve güzel bir hayat için beslenme şeklimiz çok önemlidir. Vücudumuzun büyümesi, gelişmesi gibi durumların devamlılığı için sağlıklı beslenmek ciddi derece de önem sağlar. Vücut sağlığımız iyi ve yerinde olduğu zaman psikolojik olarak da iyi oluruz ve kendimizi iyi hissederiz. Sağlıklı beslenildiğinde yaşam standartlarımız artar ve uzun bir ömre sahip oluruz.
Sağlıklı beslenmenin kuralları nedir ?
1- Dengeli beslenmek ilk kuraldır. Her besin grubundan oranlarına uygun olarak tüketmek gerekir. Ne fazla ne de az tüketilmelidir.
Önemli olan yeteri kadar dengeli tüketilmesidir. Her yaş grubunda alınması gereken besin miktarı farklıdır. Bu yüzden herkes için aynı oran
da tüketilmesi yanlıştır.
Besin grupları : Süt ve süt ürünleri, Et ve et ürünleri, Sebze ve meyve grupları,Ekmek ve tahıllar
2- Az az ve sık yemek yenmelidir. Günde 3 ana öğün, 3 ara öğün olmalıdır. Ana öğünler de günlük alınması gereken karbonhidratın çoğu alınır. Ara öğünlerde yenmesi gereken meyve ve sebzelerden alınması gereken vitamin ve mineraller alınır. Öğünlerin arasında 2-3 saat olmalıdır.
3- Doğru yağ tüketimine önem verilmelidir. Doymuş yağ tüketilmediğinde damar sertliği önlenir. Kalp krizi ve felç riski en aza indirgenir.Bağışıklık sisteminin güçlenir. Zeytin yağı, fındık yağı, ceviz yağı gibi yağlar tercih edilmesi gereken yağlardır.
4- Su içmek önemlidir. Günde en az 8 bardak yani 2 litre su su tüketilmesi gerekir. Vücutta zararlı olan toksinlerin atımında yararlıdır. Vücudumuzu dolaşım, sindirim sistemini dengeler ve düzene girmesini sağlar. Uyanınca ve her yemekten önce su içilmesi önerilir. İçilen su fazla yemek yeme durumunu azaltır.
5- Meyve ve sebze tüketimi alışkanlık haline getirilmelidir. Bol vitamin alımı sağlanır. Vücut için gerekli vitaminler sebze ve meyvelerden alınır. İçerdikleri lif dokusu sayesinde doygunluk hissi verirler. Konserveler, dondurulmuş gıdalar vitaminler açısından oldukça düşük yapıya sahiptirler. Bu yüzden her meyve ve sebzeyi mevsiminde taze olarak tüketmek gerekir.
6- Kızartmalar, aşırı yağlı, tuzlu, şekerli ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. Nedeni bu yiyeceklerin kalorileri yüksektir. Vücuda yararları yoktur. Aksine vücutta yağ depolanmasına neden olurlar.
7- Fazla et ve et ürünleri tüketilmemelidir. Bunlardan alınan fazla protein vücutta yağa dönüşür. Yağlı et ve ürünleri yerine süt ürünleri ve baklagiller tüketilebilir. Balık, tavuk ve yağsız et, kuru baklagiller en çok tercih edilmesi gerekenlerdir. Bunlar da az yağlı ve az tuzlu olmalıdırlar.
8- Az tuzlu yiyecekler tercih edilmelidir. Normal kişide günlük tuz tüketimi 1 tatlı kaşığı olmalıdır. Tuz çok fazla alınmamalıdır. Vücudun normal çalışma durumunu yorar. Böbreklere zarar verebilir. Tansiyon rahatsızlığı olanlar için daha zararlıdır.
9- Yiyecekleri pişirmekte tüketmek kadar önemlidir. Lezzetli ve sağlıklı yemeklerin pişirme şekilleri zararsız olmalıdır. Fırınlamak, haşlamak ve ızgara yapmak doğru pişirme yöntemleridir. Fakat haşlama yöntemini kullanırken yiyecekleri fazla haşlamamak gerekir. Sebze yemeği yapılacağı zaman ise sebzeleri önceden hazırlayıp bekletmemek gerekir. Ayrıca pişirilmiş yemekleri tekrar ısıtmamak gerekir.
10- Ev dışında yemek yenileceği zaman seçilen yiyeceğe ve temizlik kurallarına oldukça dikkat edilmelidir. Açık yiyecekler tüketmemeye çalışın.